Türkiye’nin Eurofighter Typhoon savaş uçakları ve Meteor füzeleri satın alma süreci Ocak 2021’den bu yana Fransız Dassault Aviation şirketi tarafından üretilen toplam 24 Rafale jeti ve Meteor füzeleri satın alan Yunanistan’ı endişelendirmeye devam ediyor.
Türkiye’nin 40 adet Eurofighter Typhoon savaş uçağı satın alma girişimi İngiltere tarafından desteklenirken, Almanya’nın itirazları nedeniyle henüz sonuçlanmamıştı.
Türkiye tamamen yerli imkanlarla geliştireceği ilk uçak gemisi MUGEM hamlesi ile de düşmanlar için ciddi bir tehdit oluşturuyor.
CIA ve Pentagon’un psikolojik harp elemanı olarak bilinen Michael Rubin’in Yunan Hellas Journal gazetesina yazdığı yazıda Türkiye’ye sert eleştiriler getirerek ürkiye’nin yerli ve milli imkanlarla üreteceği ilk uçak gemisi MUGEM’e karşı Yunanistan’a akıl verdi.
Rubin Hellas Journal gazetesine yazdığı makalede, Türkiye’nin askeri stratejisini ve Batı’nın buna karşı nasıl bir politika benimsemesi gerektiğini değerlendirdi. Rubin, Türkiye’nin giderek artan askeri gücüne dikkat çekerken, Yunanistan’ın savunmasını güçlendirmek için uzun menzilli gemisavar füzelerle donatılması gerektiğini öne sürdü.
Rubin’e göre, Türkiye sadece NATO üyesi bir ülke değil, aynı zamanda uluslararası düzende statükoyu değiştirmeye çalışan bir aktör. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in izinden giderek “revizyonist” politikalar izlediğini iddia eden Rubin, Türkiye’nin askeri varlığını sınırlarının ötesine taşıdığını ifade etti.
TÜRKİYE’NİN
ASKERİ GÜCÜ
Rubin, Türkiye’nin Somali ve Katar’da askeri üsler kurduğunu, Suriye ve Libya’da milisleri eğittiğini ve KKTC’deki bir havaalanını insansız hava araçları (İHA) üssüne dönüştürdüğünü belirtti. Türkiye’nin her yıl düzenlediği “Mavi Vatan” tatbikatlarına dikkat çeken Rubin, bu tatbikatların Akdeniz, Ege ve Karadeniz’i kapsadığını ve Ankara’nın bölgedeki askeri etkisini artırmayı hedeflediğini öne sürdü.
Özellikle Fransa’nın Türkiye’ye Meteor füzeleri satma kararının tehdit oluşturduğunu belirten Rubin, Türk İHA’larının birçok ülkenin envanterine girdiğini ve bu durumun Batı için risk taşıdığını dile getirdi.
MUGEM BÜYÜK TEHDİT
İstanbul Tersanesi’nde inşaatına başlanan Milli Uçak Gemisi (MUGEM) projesi ile Türk Deniz Kuvvetleri’nin tamamen yerli imkanlarla geliştirilecek ilk uçak gemisi olacak.
Milli Muharip Uçağımız KAAN’ın da MUGEM’e konuşlandırılması için çalışmaların yapıldığı duyuruldu.
MUGEM’İN ULUSLARARASI BOYUTUNA DİKKAT ÇEKTİ
Rubin, Türkiye’nin “Milli Uçak Gemisi” (MUGEM) projesinin bölgedeki askeri dengeleri değiştirebileceğini iddia etti. Türkiye’nin modern İHA ve savaş uçaklarını taşıyacak bir uçak gemisine sahip olması durumunda, bu gücün sadece Akdeniz değil, Kızıldeniz ve Hint Okyanusu’nda da etkili olacağını savundu.
“YUNANİSTAN ASKERİ DENGEYİ KORUYAMAZ”
Rubin, Yunanistan, GKRY ve İsrail’in Türkiye ile doğrudan bir silahlanma yarışına girmesinin ekonomik olarak sürdürülebilir olmadığını belirtti. Türkiye’nin ekonomik zorluklar yaşamasına rağmen askeri projelere yöneldiğini ve bu durumun komşu ülkeler için tehdit oluşturduğunu ifade etti.
“ÇÖZÜM: “CARRİER-KİLLER” FÜZELERİ
Rubin’e göre, Türkiye’nin uçak gemisi projesine karşı en etkili savunma, gemisavar füzelerle donanmış bir Yunan ordusu olabilir.
Çin’in geliştirdiği DF-21 ve DF-26 gibi uzun menzilli gemisavar füzelerine dikkat çeken Rubin, NATO üyesi olduğu için Yunanistan’ın Çin yapımı silahlar alamayacağını ancak ABD’nin geliştirdiği AGM-158C LRASM (Uzun Menzilli Gemi Savar Füzesi) gibi silahlarla donatılması gerektiğini vurguladı.
Michael Rubin’in analizine göre, Türkiye’nin askeri gücünü artırma hamlelerine karşı Batı’nın net bir strateji belirlemesi gerekiyor ve Yunanistan’ın savunma kapasitesini artırarak Türkiye’nin bölgedeki etkinliğini sınırlaması önem arz ediyor.
Rubin, Yunanistan’ın ABD ve Kıbrıs Rum Yönetimi ile askeri iş birliğini artırarak deniz kuvvetlerini güçlendirmesi gerektiğini belirtti.
Kaynak:Haber7
EKONOMİ
3 gün önceSON DAKİKA
3 gün önceGÜNCEL
3 gün önceDÜNYA
3 gün önceGÜNCEL
3 gün önceGÜNCEL
3 gün önceDÜNYA
3 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.