ABD Başkanı Donald Trump’ın nadir toprak elementini talep ettiği Ukrayna, dünyadaki maden rezervlerinin yaklaşık yüzde 5’ine sahip olmasına rağmen, madenlerinin bir kısmı Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle Moskova’nın kontrolünde bulunuyor.
Başkan Trump, 3 Şubat’ta yaptığı açıklamada, Ukrayna’dan nadir toprak elementleri almak istediklerini ifade etti.
Ukrayna’daki savaşın sona ermesi gerektiğini belirten Trump, ABD olarak Ukrayna’ya bundan sonra da destek sağlamaya devam etmeleri durumunda bunun bir karşılığının olması gerektiğini vurguladı.
– UKRAYNA MADEN YATAKLARINDA AVRUPA’DA ÖNDE GELEN ÜLKELERDEN
Nadir toprak elementleri, dünya genelinde yer kabuğunda bol miktarda bulunan 17 metal oksitten oluşan bir grup. Bunlar, cep telefonları, füze sistemleri, elektronik araçlar, yenilenebilir enerji, savunma sanayisi ve sağlık gibi birçok alanda kullanılıyor.
Dünya genelinde yaklaşık 110 milyon ton nadir toprak elementi bulunuyor.
Çin, nadir toprak elementlerinde 44 milyon ton rezervle dünyanın en büyük üreticisi konumunda bulunuyor. Nadir metallerin yaklaşık yüzde 70’ini üreten Çin, küresel işleme kapasitesinin yüzde 85’ini oluşturuyor. Savaşın taraflarından Rusya da bu alanda önde gelen ülkelerden.
Avrupa Birliği Komisyonu, Ukrayna’yı 20’den fazla kritik hammadde için potansiyel tedarikçi olarak tanımlıyor. Kiev’in çok kullanılan madenlerden yaklaşık 117 çeşidine sahip olduğu tahmin ediliyor. Ancak Ukrayna, savaş, altyapı sorunları ve ülkenin maden politikaları nedeniyle hepsinden yararlanamıyor.
Verilere göre, nadir toprak elementleri de dahil, dünyadaki maden rezervlerinin yaklaşık yüzde 5’i Ukrayna’da bulunuyor.
ÇİN DEĞERLİ MADENLERİ ÇIKARMAYA BAŞLADI
Ukrayna medyasında Rusya’nın işgal ettiği Ukrayna topraklarında maden faaliyetlerine ilişkin çok çarpıcı bir iddia ortaya atıldı.
New Voice of Ukraine (NV) haber sitesine göre, çok sayıda özel Çin şirketi, Rusya’nın işgal ettiği Ukrayna’nın doğusundaki topraklarda fabrikalar inşa ediyor, yerel işletmelere ekipman ve diğer malzemeler tedarik ederek aktif iş birliği yapıyor.
Haberde, Çinli şirketlerin sadece ekipman tedarik etmekle kalmadığı, aynı zamanda işgal altındaki topraklara Çinli iş insanlarının gelmesini sağladığı, ortak girişimler kurduğu ve yerel iş gücünü aktif olarak kullandığı belirtildi. Çin’in bu temaslarının özellikle enerji, tarım altyapısı ve hafif sanayi gibi alanlarda yoğunlaştığı ifade edildi.
KREMLİN’İN ÇİNLİ ŞİRKETLERİ ÇEKME PLANI
Ukrayna Stratejik Araştırmalar ve Güvenlik Enstitüsü Direktörü Pavlo Lisyansky’ye göre, Rusya, Ukrayna’nın işgal edilen topraklarında yeniden yapılanma sürecini finanse edecek yeterli kaynağa sahip değil. Bu nedenle Kremlin, Çinli şirketleri bölgeye yatırım yapmaya ikna etmeye çalışıyor.
NV’nin belirttiğine göre, Çinli şirketler, 2023 baharında Guangzhou’da düzenlenen “Kanton Fuarı”nda Rusya kontrolündeki “Nadra” adlı şirketin yöneticileriyle ilk ciddi temaslarını kurdu. Bu görüşmeler sonucunda Liming Heavy Industry Science & Technology, Nadra şirketine çeşitli madencilik ekipmanları tedarik etti. Ayrıca, Zhongxin Heavy Industrial Machinery ve Amma Construction Machinery Shanghai adlı şirketler de Karansky Quarry adlı maden şirketiyle anlaşmalara imza attı.
MOSKOVA’DAKİ “YATIRIM” KONGRESİ
2023 yılında Moskova’da gerçekleştirilen “Tüm Rusya Bölgesel Kalkınma Kongresi”nde, Çin’in işgal altındaki Ukrayna topraklarında bölgesel kalkınma deneyimini sunması dikkat çekti. Kongreye Heilongjiang Construction Investment Group’tan Wang Dongtao da katıldı. Çinli yetkililer ve Rus işgal yöneticileri arasında bölgede yeni projelerin geliştirilmesi konusunda görüş alışverişi yapıldı.
NV’nin belirttiğine göre, Kremlin, işgal altındaki toprakları “Avrupa-Batı Çin Uluslararası Ulaşım Koridoru”na bağlamaya çalışıyor. Bu çerçevede Rostov-na-Donu – Mariupol – Melitopol – Simferopol karayolunun yeniden inşa edildiği bildirildi. Kremlin’in hedefi, bu lojistik hattı kullanarak bölgeye daha fazla Çinli yatırımcı ve iş insanı çekmek.
ÇİN’İN ARTAN ROLÜ
NV ile görüşen bir uzman, 2023’te Rusya’nın işgal ettiği Donetsk bölgesinden yapılan ihracatın çoğunun Çin, Türkiye, Suriye, Belarus, Kazakistan ve Abhazya’ya gerçekleştiğini belirtti. Bu ticaretin %51,8’ini metaller ve metal ürünleri oluştururken, kalan kısmı mineral ürünler, gıda ve tarım hammaddeleri kapsıyor.
Stratejik Araştırmalar ve Güvenlik Enstitüsü’nden Lisyansky’ye göre, 2023 yılı sonunda işgal altındaki Luhansk bölgesine yapılan toplam ithalatın %60’ı Çin’den geldi. Bu ithalat, gıda, elektrikli makineler, kara taşımacılığı ekipmanları ve kimyasal ürünleri kapsıyor.
Siyaset bilimci Petro Oleshchuk’a göre, Moskova, Çin’i Avrupa’daki en büyük silahlı çatışmalardan birine dahil etmek istiyor. Rusya’nın mantığına göre, Çin işgal altındaki bölgelerde ne kadar fazla iş yaparsa, bu bölgeleri kontrol etme konusunda Moskova’ya o kadar bağlı hale gelecek.
NV’nin analizine göre, Kremlin, Çinli şirketleri kullanarak işgal altındaki toprakların meşrulaştırılmasını ve Rus kontrolünde kalmasını sağlamaya çalışıyor.
Kaynak:Haber7
EKONOMİ
14 saat önceGÜNCEL
14 saat önceGÜNCEL
14 saat önceSON DAKİKA
14 saat önceDÜNYA
14 saat önceGÜNCEL
2 gün önceGÜNCEL
2 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.