Kahramanmaraş merkezli depremleri 3 gün önceden bilen ünlü deprem uzmanı Frank Hoogerbeets kurucusu olduğu Solar System Geometry Survey’in (SSGEOS) YouTube kanalında Yunanistan ve Türkiye hakkında çarpıcı uyarılarda bulundu.
Yaşanan depremlere ilişkin bazı uzmanlar, deprem dizisinin daha büyük bir sarsıntının habercisi olmadığını ve giderek azaldığını öne sürerken, bazıları da daha büyük bir deprem beklentisi içinde.
Frank Hoogerbeets, bölgenin tektonik yapısına ilişkin açıklamalarda bulundu. Kuzeyde Avrasya levhası, güneyde Afrika levhası ve doğuda Arap levhasının etkisi altında kalan Anadolu levhasının, batıya doğru hareket etmek zorunda kaldığını belirten Hoogerbeets, bu dinamiklerin özellikle Kuzey Anadolu Fay Hattı boyunca büyük depremlere neden olabileceğini ifade etti.
TÜRKİYE’DEKİ ASRIN FELAKETİ DEPREMLERİ HATIRLATTI
Arap levhasının kuzeye doğru baskısının, 2023 yılında Doğu Anadolu Fay Hattı boyunca gerçekleşen 7.8 ve 7.5 büyüklüğündeki depremlerin nedeni olduğunu hatırlatan Hoogerbeets, benzer hareketlerin Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda da tarih boyunca büyük depremlere yol açtığını belirtti. 1939 ve 1999 yılları arasında bölgede gerçekleşen depremler buna örnek olarak gösterildi.
“SESSİZ ALANLAR GELECEKTE RİSK TAŞIYOR”
Bölgede büyük depremlerin yoğunlaştığı noktaları vurgulayan Hoogerbeets, özellikle Batı Anadolu, Kuzey Anadolu Fay Hattı ve Ege Denizi levhasının doğu kısmında sismik hareketliliğin yoğun olduğuna dikkat çekti. Ancak, “sessiz alan” olarak adlandırılan ve uzun süredir büyük deprem yaşamayan bölgelerin de risk taşıdığını belirtti. Örneğin, Yunanistan’ın büyük bir kısmında son 120 yılda 7.0 ve üzeri deprem olmadığına işaret etti.
Benzer şekilde, Güneydoğu Avrupa’da, Romanya’daki Karpat Dağları ve Bulgaristan’ın belirli bölgelerinde de tektonik hareketlerin etkisi görülmekte. Hoogerbeets, bu alanlarda da gelecekte büyük depremlerin yaşanabileceğini ifade etti.
VOLKANİK FAALİYET VE DEPREM RİSKİ
Sismik hareketliliğin sadece levha tektoniğine bağlı olmadığını, bölgede aynı zamanda volkanik hareketlerin de etkili olabileceğini belirten Hoogerbeets, Ege Denizi levhasında yer alan Santorini gibi volkanların jeolojik dinamiklerine dikkat çekti.
“Eğer bölgedeki depremler yüzeye yakın seviyelerde, yani yaklaşık 10 kilometre derinlikte gerçekleşiyorsa, bunun sadece sismik değil, aynı zamanda volkanik kaynaklı olma ihtimali vardır,” diyen Hoogerbeets, magma hareketlerinin gözlemlenmesi gerektiğini vurguladı.
“BÖLGE DEPREM VE VOLKANİK RİSK TAŞIYOR”
Hoogerbeets, Türkiye, Yunanistan ve İtalya’nın hem sismik hem de volkanik açıdan aktif bir bölge olduğuna dikkat çekerek, “Eğer bu bölgelerde yaşıyor ya da turist olarak bulunuyorsanız, en güncel bilgileri takip edin ve deprem risklerine karşı farkındalığınızı artırın” uyarısında bulundu.
“Büyük depremler aniden gerçekleşebilir ve önceden tahmin edilmesi oldukça zordur. Ancak volkanik patlamalar genellikle magma hareketleriyle önceden fark edilebilir. Bu nedenle, bölgedeki bilim insanlarının gözlemlerine dikkat edilmelidir,” dedi.
Kaynak:Haber7
DÜNYA
1 gün önceGÜNCEL
2 gün önceDÜNYA
2 gün önceDÜNYA
2 gün önceDÜNYA
4 gün önceSPOR
4 gün önceDÜNYA
4 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.