Fas Krallığı, Gazze’deki sivillere yönelik katliamlar gerçekleştiren İsrail ile skandal bir işbirliğine gitti. Fas’ın İsrail’e yanaşması büyük tepki çekerken yapılan anlaşmalar “Gazze’ye ihanet” olarak değerlendiriliyor.
Fas Krallığı, Fransa ile yaşadığı teknik sorunlar nedeniyle savunma alanında Gazze’de sivil katliamlar yapan İsrail’e yöneldi.
Fransız gazetesi La Tribune’ün haberine göre; Fas ordusu, İsrailli bir savunma şirketinden 36 adet Atmos 2000 kundağı motorlu topçu sistemi satın almak için anlaşmaya vardı.
Atmos 2000
Bu gelişme, Fas Kraliyet Silahlı Kuvvetleri (FAR) ile Fransız savunma şirketi KNDS arasındaki gerginlik sonrası yaşandı. Fas’ın önceki ana silah tedarikçilerinden biri olan KNDS, sağladığı Caesar topçu sistemlerinde yaşanan teknik aksaklıklar nedeniyle Rabat yönetimi tarafından eleştiriliyordu. La Tribune, Fas’ın 2020’de sipariş ettiği ve 2022’de kısmen teslim aldığı silahlarda tekrar eden arızalar yaşandığını ve Fransız grubuna şikayette bulunulduğunu aktardı.
İsrail ile Fas arasındaki askeri ilişkiler, 2020 yılında ABD’nin arabuluculuğunda imzalanan normalleşme anlaşması sonrası hız kazandı. Anlaşma kapsamında ABD, Fas’ın Batı Sahra üzerindeki egemenliğini tanımıştı.
Yeni silah anlaşması, İsrail’in Fas’a silah sağlayan üçüncü büyük ülke konumunu güçlendirdi. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’ne (SIPRI) göre, İsrail Fas’ın toplam silah ithalatının yüzde 11’ini karşılıyor.
İki ülke arasındaki askeri iş birliği, İbrahim Anlaşmaları sonrası daha da derinleşti. Fas, İsrail’den Barak 8 hava savunma sistemleri, Elbit Hermes insansız hava araçları ve casus uydular satın alırken, bu sistemleri Batı Sahra’da bağımsızlık talep eden Polisario Cephesi’ne karşı kullanıyor. Birleşmiş Milletler, bölgede halk oylaması yapılmasını önerse de Fas bu talebe sıcak bakmıyor.
Polisario Cephesi’nin toprak talep ettiği bölge
Fransız L’Humanité gazetesi, Mart 2024’te yayımladığı bir soruşturmada, Fas’ın Batı Sahra’da İsrail yapımı silahlar kullanarak sivilleri hedef aldığını, ölenler arasında çocukların da bulunduğunu öne sürdü.
Polisario Cephesi’nin kontrol ettiği Batı Sahra’daki Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti’nin ‘ay yıldız’lı bayrağı bayrağı
İki ülke arasındaki ticaret hacmi, 2023 yılında iki katına çıkarak 116,7 milyon dolara ulaştı. 2022’de bu rakam 56,2 milyon dolardı. Bu artış, 2020’de İsrail ile diplomatik ilişkileri normalleştiren Arap ülkeleri arasında en hızlı büyüme olarak kaydedildi.
Fas, İsrail ile ekonomik ve siyasi ilişkilerini genişletirken, zaman zaman İsrail’in politikalarına eleştiri yöneltiyor. Son olarak Rabat yönetimi, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın Filistinlilerin Gazze’den başka ülkelere yerleştirilmesi önerisini uluslararası hukuka aykırı bularak tepki gösterdi.
Times of Israel gazetesi, İsrail ve ABD yetkililerinin Gazze’deki Filistinlilerin yerleştirilmesi için Fas ve Somali’nin Puntland ile Somaliland bölgelerini potansiyel hedefler olarak belirlediğini öne sürdü. Fas yönetimi, bu iddialara sert tepki gösterirken, Suudi Arabistan gibi diğer Arap ülkeleri de plana karşı olduklarını açıkladı.
Kaynak:Haber7
EKONOMİ
13 saat önceGÜNCEL
13 saat önceGÜNCEL
13 saat önceSON DAKİKA
13 saat önceDÜNYA
13 saat önceGÜNCEL
2 gün önceGÜNCEL
2 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.